post

Ως φυτό, η κάπαρη, είναι γνωστή από την αρχαιότητα αφού υπήρξε δημοφιλής στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την κατανάλωναν ως ορεκτικό, αλλά παράλληλα την χρησιμοποιούσαν και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Η επίσημη ονομασία της είναι Caparisspinosa, και πρόκειται για έναν θάμνο, τα φύλλα του οποίου, (καπαρόφυλλα), συλλέγονται, επεξεργάζονται — γίνονται τουρσί και καταναλώνονται έτσι όλο τον χρόνο.

Η συλλογή της κάπαρης γίνεται κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, όταν ακόμα τα μπουμπούκια της δεν έχουν ανοίξει. Τα μπουμπούκια της κάπαρης και τα καπαρόφυλλα χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές κυρίως μέσα σε σαλάτες και κρύα ορεκτικά πιάτα.

Προσωπικά την προτιμώ στην απλή χωριάτικη σαλάτα αλλά και συνοδεία τυριών με μους κάπαρης.

Ας μην ξεχνάμε και τα διατροφικά οφέλη της κάπαρης που είναι: Τα μπουμπούκια και η ρίζα της κάπαρης είναι διουρητικά, απολυμαντικά των νεφρών, τονωτικά, αντι-αρτηριοσκληρωτικά, εμμηναγωγά και αφροδισιακά.

Επισης, ο Έλληνας γιατρός Διοσκουριδης χρησιμοποιούσε τα φύλλα και την ριζα της Καπαρης για την καταπολέμηση των οιδημάτων

Η διατροφική αξία της κάπαρης

Η κάπαρη έχει ελάχιστη Θερμιδική αξία, μόνο 6 Θερμίδες ανά 4 κ. σούπας κάτι που την καθιστά υπέροχη τροφή !

Πιο συγκεκριμένα περιέχει: • Βιταμίνες Α, Ε, C, Κ,  ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο & χαλκό • Λιπαρά οξέα, και πολλά άλλα.

Εμπιστευτείτε την φύση και τους αρχαίους τρόπους παρασκευής συνταγών, βοτάνων και βάλτε τα στην καθημερινή σας διατροφή, χρησιμοποιώντας αυτά που απλόχειρα μας χαρίζει η ελληνική γη και εμείς σας τα προσφέρουμε με φροντίδα και μεράκι.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.