post

Μελέτη γαστρονομικών προορισμών με βάση την ελληνική-μεσογειακή διατροφή.

Μετά από κόπο 2 χρόνων η ομάδα εναλλακτικού τουρισμού Grecopaths,  η περιβαλλοντική οργάνωση Ελληνικά Μονοπάτια κ ο γαστρονομικός οδηγός Grecofood , κατάφεραν να πείσει με τα πρωτότυπα αγροτουριστικά προγράμματά τους το τμήμα επιστήμης φαγητού και διατροφής του πανεπιστημίου Μέρυλαντ να επισκεφθούν την Πελοπόννησο.

Η ομάδα 12 φοιτητών και 2 καθηγητών γνώρισε όχι μόνο τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία μας αλλά επισκέφθηκε μικροπαραγωγούς υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων ώστε να μελετήσει από κοντά αυτά που μαθαίνουν θεωρητικά :Μέθοδοι παραγωγής, καλλιέργειας, α’ ύλες, γευσιγνωσία προϊόντων απευθείας από το χωράφι του παραγωγού στο πιάτο τους.

Πιο αναλυτικά το δεκαπενθήμερο πρόγραμμά τους περιελάμβανε :

Στην Αθήνα και στα περίχωρά της γευσιγνωσία ελληνικών προϊόντων και παραδοσιακών πιάτων σε επιλεγμένα εστιατόρια-εκλεκτικά παντοπωλεία. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές ομιλίες σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλά και το ελληνικό ίδρυμα υγείας
Επίσκεψη σε θεματικό πάρκο βοτάνων και αναψυχής με επίκεντρο τα θεραπευτικά βότανα αλλά και τα βότανα της Αγίας Γραφής με επιστημονική ξενάγηση από γεωπόνο  βιοκαλλιεργητή αλλά και γευσιγνωσία με αφεψήματα και δροσερά φρούτα με επιτόπιες δημιουργίες του Chef Κοκκάλα Παναγιώτη.

Στην συνέχεια με έδρα το Ναύπλιο πραγματοποιήθηκαν μονοήμερες εξορμήσεις στα παρακάτω μέρη.

Κόρινθος, Επίδαυρος, Άργος, Τολό, Μυκήνες, Μαλανδρένι Νεμέα-Άργος, Αραχναίο, Σπάρτη, Καλαμάτα, Ύδρα-Σπέτσες.

Οι φοιτητές γνώρισαν και γεύτηκαν τα παρακάτω προϊόντα:

Ελαιόλαδο, ελιές, κρασί, φέτα, γραβιέρα, χειροποίητα ζυμαρικά, σολωμό, πέστροφα, οξύρυγχο, ντομάτες, αγγούρια, μέλι, ξύδι κα.

Το μουσείο λαδιού Σπάρτης και η άριστη συνεργασία μας με το ίδρυμα ομίλου τράπεζας Πειραιώς δεν θα μπορούσε να λείπει, από το κεφάλαιο ελιά-ελαιόλαδο.

Πεζοπορία, θεατρικά παιχνίδια, χορός, τραγούδι, γνωριμία με τα βότανα και το ελληνικό φαγητό παντρεύτηκαν κ έγιναν ένα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την λαογραφία.

 

Ο μητροπολίτης Αργολίδας, σεβασμιότατος Νεκτάριος, επισφράγισε την επίσκεψη των φοιτητών δίνοντάς τους αναμνηστικό βιβλίο του καθώς και τα διπλώματά τους για την εν λόγω βιωματική παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος ελληνικής μεσογειακής διατροφής.

Ευχαριστούμε πολύ μέσα από την καρδιά μας όλους τους συνεργάτες μας που βοήθησαν στην υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος.

Συγκεκριμένα :Γεροντίδης Γιάννης, Ρόζης Γεώργιος, Αναστάσιος Μάλλιος, Μαυροειδής Γιάννης, Γιάννα Μπαλαφούτη, Αθανασόπουλος Αναστάσιος, Λουλούσης Δημήτρης, Ιουλία Ξηρογιάννη, Θεοδώρα Καλογεράκου, Κατερίνα Καλαϊντζή, Χρήστος Μαντάς, Θάνος Βαϊόπουλος Φούρνοι Τοπούζογλου,
Εστιατόρια :Εν χατίπ, κήπος, σουβλομαγκιές

Και εις άλλα με υγεία!

Το ΔΣ Ελληνικών Μονοπατιών

 

One thought on “Το πανεπιστήμιο του Maryland στην Πελοπόννησο

  1. The Department of Nutrition and Food Science at the University of Maryland developed a summer study abroad course entitled “Mediterranean Diet and Culture and its Health Implications” NFSC498M and were happy to collaborate with GrecoPaths and GrecoFoods in this very educational and pleasurable trip for all.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.